Overbevisning


 

FREMSYNET

Netop det at være fremsynet, og agere på det, der rører sig i samfundet, har været en medvirkende faktor for succesen i firmaet.

”Vi har aldrig været bange for at forfølge en god idé. Jeg husker, da jeg stod på en mark i USA og så ud over en række stalde bygget efter samme koncept og tænkte; det skal jeg være den første i Danmark til at bygge. Så da jeg kom hjem, gik vi i gang med at udvikle Ø-stalden og det er siden blevet til Eurofarmkonceptet. Mange af de nye tiltag vi udvikler på, er kommet fra bygherre selv. Vi er kendt for at være innovative og villige til at afprøve nye veje, dog sådan at forstå, at vores velafprøvede byggekoncept danner grundlaget for alt, hvad vi foretager os”, fortæller John Gråkjær.


HVAD DRIVER DET HELE I GANG?

Der er i følge John Gråkjær tre vigtige brikker, der skal falde på plads for at blive iværksætter - motivation, vilje og en god idé.
”Man skal kunne se for sig, hvor ens virksomhed skal hen, den motivation, der ligger i at kunne forestille sig, hvordan det skal se ud om et eller fem år er vigtig. Der kommer sure tidspunkter i enhver udvikling, så derfor er det vigtigt at være godt motiveret. På de tidspunkter, hvor det gør ondt at drive virksomhed, skal viljen kunne bære det hele igennem. Her i firmaet har vi oplevet kriser i byggeriet, og der er det vigtigt, at man er tro mod sine fremtidsplaner, korrigerer lidt og så ellers holder ud”, udtaler John Gråkjær.
 

DYGTIGE MEDARBEJDERE

Hvis du kun ser farerne i branchen og ikke udfordringerne, så skal du lade være med at blive selvstændig! Det vigtigste er dog, at de idéer, der driver firmaet, er bæredygtige, og for at få dem på banen, er du nødt til at have dygtige medarbejdere.
"Jeg siger til mine ledere, at de skal ansætte mennesker, der er dygtigere end dem selv, det har jeg altid selv gjort. Der er ingen virksomhedsleder, der kan det hele selv, så køb dig til de kompetencer, som du ikke selv er i besiddelse af. Det sker naturligvis, at jeg ansætter en person, der ikke passer ind i teamet, og her er det vigtig at påtage sig det ansvar og sige: Jeg er ked af det, men jeg har ansat dig ud fra nogle forkerte præmisser, det er min fejl - skal vores veje ikke skilles? Så kan medarbejderen gå ud i verden uden at det føles som et nederlag. Det er ligeledes vigtigt at sikre sig en god bank, der tror på en. Hvis den finansielle del ikke er i orden kan du ikke drive virksomhed – herunder er en dygtig revisor et must,” forklarer John Gråkjær.


”Du skal vise tillid for at få tillid”
Med de kompetente medarbejdere og et koncept, der er efter-spørgsel på, er du godt i gang. Nu handler det om, at sælger-korpset er klædt på, at tegnere og projektledere er omhyggelige og at håndværkeren kan sit kram. ”Her er det vigtig for mig, at hver enkelt medarbejder føler, at det er hans virksomhed”, siger John Gråkjær ─ "Du skal vise tillid for at få tillid”.


STOR TILFREDSHED I JOBBET

Med stor grad af frihed under ansvar, tager alle den opgave, der ligger foran dem, som en udfordring, som det er vigtigt at løse efter allerbedste evne. De værdier, der ligger i at være ekspert på ens eget område, giver en stor tilfredshed i jobbet og med ansvarsfølelsen kommer troværdigheden. Netop ordene ”troværdighed og ekspertise” er de to ord, der skal kendetegne Gråkjær.
”Vi har været gennem en proces for at finde ind til Gråkjærånden, og der var stor enighed om, at netop de to ord skulle lyse over alle vores aktiviteter. Dertil har vi en række sætninger der indikerer, hvordan vi gerne vil udleve værdierne. Der i står blandt andet ”Vi ska´ha´det sjovt”, hvilket det er vigtigt for mig, at alle medarbejdere har. Vi er et festglad firma, der gerne fejrer et godt resultat med et stort arrangement”, siger John Gråkjær med et smil og fortsætter: ”Glade medarbejdere er dygtigere til at vælge den rigtige løsning i en given situation, de bliver mere idérige og så sænker det sygdomsfravær. Så der er stor grund til at være opmærksom på, om virksomhedens ansatte trives. Som et tilbud til vores ansatte har vi kantineordning, fitnesscenter og meditationsrum”. Det er blot nogle af de medarbejdergoder firmaet tilbyder, og der kommer hele tiden nye til.


KARISMATISK LEDER UDEN NYKKER

John Gråkjær har aldrig deltaget i erhvervsnetværk eller været på lederkursus, alligevel er han kendt som en karismatisk leder uden nykker. Han finder inspirationen til udvikling ved at deltage i møder med lederne og stille de rigtige spørgsmål, for at bringe dem videre. Desuden er der meget at hente ved at være opmærksom på det, der rører sig og hele tiden være på forkant med udviklingen.”Du er, som virksomhedsejer, hele tiden i gang med hjernen og hjertet, så det er vigtigt at have en afslappende fritidsinteresse - jeg tager mig tid til at spille golf, for at koble helt af” slutter John Gråkjær.

Gråkjær A/S, Fabersvej 15, DK-7500 Holstebro  ·  Tlf. +45 96 13 55 55  ·  graakjaer@graakjaer.dk