2.7.2015

Bæredygtigt kvalitetsstempel til Alfa Laval

Gråkjær har modtaget et DGNB sølv-certifikat for for Alfa Lavals nye kontordomicil, som vi har været totalentreprenør på.

DGNB certificering er en garanti for et bæredygtigt byggeri, hvor bæredygtigheden er tænkt ind i alle aspekter af bygningen. Certifikatet er en kvalitetsgaranti for bygningen - også mange år efter opførelsen, hvor bygningen skal sælges eller skal have ny lejere. Derudover garanterer certifikatet, at bygningen performer bedre og mere bæredygtigt end de lovmæssige krav.

I Danmark er der ikke mange byggerier, som er blevet DGNB certificeret. Kun 15 byggerier i kategorien ”kontor- & administrationsbygninger” har fået DGNB certificering – og ud af dem har 12 byggerier fået sølv. Kun ét har opnået guld. Pensionskasserne i Danmark har fået øje for dette bæredygtige kvalitetsstempel, og stiller det som krav, at de byggerier de skal investere i skal være DGNB certificeret; netop som tilfældet med PensionDanmark og deres investering i Alfa Lavals kontordomicil.

Et anderledes bæredygtigt byggeri

At et byggeri skal være DGNB certificeret gør, at entreprenøren skal forholde sig til en række krav. Gråkjær teamede op med en DGNB konsulent, som kunne rådgive dem i, hvad der var væsentligt at fokusere på. Et eksempel, er valget af træ, som skulle være bæredygtigt igennem hele træets vej fra skov til byggeri. Her valgte Gråkjær FSC-mærket lærketræ i stedet for træ, der ikke er omfattet af kontrolleret skovning.

Det gør sig ligeledes gældende for det øvrige materialevalg i bygningen; at de benyttede produkter skal kunne følges tilbage til producenten, og være af bæredygtige materialer.

Gråkjærs regionale salgschef, Torben Brix fortæller; ”at arbejde med DGNB er nyt for os, og det er det i øvrigt også generelt for byggebranchen. Som så meget andet nyt kræver det tilvending og energi at finde de væsentligste værdiparametre i DGNB certificeringen. Disse parametre fandt vi hurtigt på Alfa Laval i Aalborg og fik indarbejdet en rutine via vores dygtige projektteam på byggeriet”.

Bæredygtige byggerier er fremtiden

”Vi tror på, at investorerne nu og i fremtiden ser store muligheder i bæredygtige byggerier, og for nogle er det et krav, at deres byggerier bliver DGNB-certificeret”, udtaler divisionsdirektør Henrik Skaarup. ”Der er en stigende tendens til bygherrer ønsker at bygge bæredygtigt og at opføre sig miljømæssigt korrekt – og DGNB certificering er endnu et bevis på, at bæredygtighed og ressourceomtanke er vejen frem. Vi har bevist, at det sagtens kan lade sig gøre at bygge bæredygtigt og samtidigt sikre et økonomisk optimalt byggeri. Vi ser frem til at opføre flere DGNB certificerede byggerier i fremtiden”.

Læs mere om Alfa Laval referencen her og søge mere information om DGNB certificerings byggerier her hos Green Building Council Denmark. Eller læs om byggeriet omtalt i Byggeri.dk.

Gråkjær A/S, Fabersvej 15, DK-7500 Holstebro  ·  Tlf. +45 96 13 55 55  ·  graakjaer@graakjaer.dk