26.6.2020

Bæredygtigt byggeri

Gråkjærs totalstald har været under luppen, ved en gruppe studerende fra Ålborg universitet.

Et grønnere byggeri
Gråkjær har gennem de sidste 4 måneder samarbejdet med en gruppe studerende fra By-, Energi- og Miljøplanlægning uddannelsen fra Ålborg universitet. Gruppen har kigget nærmere på livscyklus og Co2 af byggematerialer, set ud fra vores koncept totalstalden.  

Når der tales om miljøpåvirkninger inden for landbrugssektoren, nævnes oftest miljøpåvirkninger fra selve produktionen. Gråkjær ønsker et øgede fokus på livscyklussen af vores bygninger samt det Co2 aftryk vi sætter på vores byggerier og netop derfor gav et samarbejde med Ålborg universitet god mening.

Vores markedschef Nikolaj Roushmann fortæller: ”Før vi startede op i denne proces, var Co2 i forbindelse med vores staldbyggerier blot to bogstaver og et tal. Jeg havde ikke forventet at det ville være så omfattende, som det viste sig at være. Vi ved at samfundet stiller højere krav til bæredygtighed og nedsættelse af Co2 udledning. Hvis vi skal være i stand til at optimere på vores materialer, til at være mere bæredygtige, så er det også et must, at kende det aftryk som vi selv efterlader på vores byggerier i dag.

Efter deltagelse i dette projekt, er der flere ting som nu står mere klart, og derfor ligger vi nu også an til at tage et spadestik dybere når det kommer til Co2 aftrykket. På den måde kan vi bidrage positivt til et mere bæredygtigt og miljøvenligt byggeri.

Vi forventer at interessen for miljøvenlige byggerier vil stige løbende de næste 30 år. Det er ikke en efterspørgsel lige nu, men når den kommer, og det gør den, vil vi være klar til at tilbyde vores kunder muligheden."


Gennem samarbejdet har de studerende udarbejdet en rapport, som de har forsvaret ved en eksamen. Et stort stykke arbejde endte i et flot 12 tal for gruppen. 
Udover de studerende har konsulent Anne Katrine Bruun været med gennem hele processen som facilitator. Anne Katrine har bygget bro mellem de studerende og Gråkjær som virksomhed og vi takker for et rigtig godt samarbejde, både til de studerende og Anne Katrine. 

Gråkjær A/S, Fabersvej 15, DK-7500 Holstebro  ·  Tlf. +45 96 13 55 55  ·  graakjaer@graakjaer.dk