24.3.2020

30 år som kollegaer hos Gråkjær

Byggebranchen er en branche, hvor folk ofte skifter job – men det gælder ikke for Søren Hansen og Fin Sevelsted hos Gråkjær. De har nemlig været kollegaer hos Gråkjær de seneste 30 år.

Fin startede hos Gråkjær i september 1989. Han kendte John Gråkjær gennem sine svigerforældre. ”John spurgte flere gange, om jeg ikke snart skulle noget andet end at være husbondafløser”, fortæller Fin Sevelsted. Til sidst blev Fin overbevist og startede derefter som betonmand hos Gråkjær. Efter noget tid blev han formand for et betonsjak og tog rundt i både Danmark og udlandet. I flere år arbejdede han fast rundt omkring i Tyskland.  Her arbejdede og boede han ofte samme sted som kollegaen Søren.    

Ung 30 års jubilar

At Søren Hansen skulle til Gråkjær og Holstebro lå ikke i kortene. Søren er opvokset på Avernakø i det sydfynske øhav, og det var her, han første gang stiftede bekendtskab med Gråkjær. ”John Gråkjær købte mine forældres hus på Avernakø i 1989, og det var jeg med til at sætte i stand, da jeg var 17. Efterfølgende tog jeg til Tvis, for at arbejde for John”, fortæller Søren, der startede hos Gråkjær i  1990.

Søren kom i tømrerlære hos Gråkjær og arbejdede derefter først som tømrer, siden støber og nu byggeleder for Gråkjær. I over 10 år kørte han sammen med kollegaerne – blandet andet Fin - Tyskland tyndt for at arbejde på forskellige byggesager. I det tidligere Østtyskland hvor de i en periode byggede en del stalde, var der store kontraster til livet hjemme i Danmark. Her boede de ofte hos bygherrerne selv, ”boligstandarden var noget anderledes, end vi var vant til fra Danmark”, fortæller Søren Hansen.  

Slut med rejseriet

Da Fin fik barn nr. to havde han en aftale med sin kone om, at nu skulle det være slut med at ”ligge ude” og kun være hjemme i weekenden. Der gik dog kun ca. et halvt år før han igen drog til Tyskland.

Både Søren og Fin er nu tilbage i Danmark, og der er skåret ned på livet på landevejen. Søren bor stadig på Avernakø, nu i det hus han var med til at sætte i stand for John Gråkjær for 30 år siden. Fin tager sig nu af service, reparationer og renoveringsprojekter.

Nye tider

Der er sket meget i Gråkjær siden Fin og Søren startede. ”Før i tiden mødtes vi håndværkere altid på lageret fredag eftermiddag til fyraftensøl”, fortæller Fin om dengang, han startede hos Gråkjær. Nu er langt de fleste håndværkere skiftet ud med underentreprenører og Gråkjærs medarbejdere består i høj grad af projekt- og byggeledere. Og det er også i den sidste kategori, at de to kollegaer befinder sig.  

Fin arbejder med service og reparationer samt renoveringsopgaver. Søren er byggeleder på forskellige staldbyggerier i Danmark. De oplever begge to at komme ud til bygherrer, som de har bygget for adskillige gange. Nogle af dem har de kendt næsten lige så længe som de har kendt hinanden.  

Gråkjær A/S, Fabersvej 15, DK-7500 Holstebro  ·  Tlf. +45 96 13 55 55  ·  graakjaer@graakjaer.dk