23.4.2019

Gråkjær bygger fremtidens smågrisestald i Klagstorp

For griseavler Mattias Espert opfører Gråkjær Landbrug 6.500 m2 staldanlæg til søer og smågrise.

Fremtidens stald

For et år siden deltog Gråkjær og Mattias Espert, sammen med en projektgruppe, i Jordbruksverkets konkurrence om fremtidens smågrisestald.

Dengang sagde juryen om projektet:”Teamet har udviklet en rationel stald med alle de funktioner, der kræves til smågriseproduktion med 800 søer. Lav investeringsudgift og lave driftsomkostninger kombineres med et godt arbejdsmiljø, god smittebeskyttelse og et forventet godt produktionsresultat”.

Gråkjær vandt ikke konkurrencen, men har til gengæld som den første af de deltagende, realiseret planerne om fremtidens stald. Den kommer til at bestå af i alt 6.500m2 løbe- og drægtighedsstald samt farestald og smågrisestald. Anlægget får plads til 800 søer.

Miljøvenlig opvarmning

Stalden udstyres med gyllekølingsanlæg, der giver et bedre indeklima og samtidig opvarmer stalden, så det eksisterende oliefyr overflødiggøres. Sostalden indrettes med bokse og dybstrø på spalter i løbeafdeling, samt transponderstier til de drægtige søer, i farestalden laves der mulighed for at sektionsopdele på foderblanding til søerne, samt løse stier med delvis plastspalte og støbejernsgulv.

I smågrisestalden er der delvis støbejernsgulv med dobbeltautomater samt to-strenget fodringsanlæg.

Byggeriet er godt i gang. På den første del af stalden er der både rejst elementer og spær. På resten af stalden er der støbt, og der bliver rejst elementer på den næste del i uge 15. Byggeriet skal stå færdigt til udgangen af november.

Ud over at drive landbrug er Mattias Espert viceordförande for Sveriges Grisföretagere. Staldanlægget ligger i Klagstorp i Trelleborg Kommune i det Sydlige Sverige.

Gråkjær A/S, Fabersvej 15, DK-7500 Holstebro  ·  Tlf. +45 96 13 55 55  ·  graakjaer@graakjaer.dk